page in English
 
email old chinese drawing old chinese drawing old chinese drawing  
 

Geschiedenis van Acupunctuur

Acupunctuur ontstond meer dan 4000 jaar geleden. Toen ontdekte men dat het stimuleren van bepaalde gebieden van de huid invloed heeft op de organen. Door de eeuwen heen werd deze kennis verfijnd. Zo ontstond een veelomvattend systeem van diagnose en behandelwijze die van meester op leerling werd doorgegeven. Later werd deze kennis op schrift gesteld. Een van de oudste schriftelijke bronnen over acupunctuur stamt uit de 3de eeuw v. Chr. In de 18de eeuw begon er enige bekendheid in het Westen te komen. Pas in de 20ste eeuw vindt acupunctuur, mede dankzij pioniers als J.R. Worsley, in haar volle omvang de weg naar Europa en de Verenigde Staten.

Traditionele Acupunctuur wordt ook wel Vijf Elementen Acupunctuur genoemd. De vijf elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal zijn in voortdurend samenspel met elkaar. Ze vormen de onderliggende energieën die bepalend zijn voor een gezonde balans en doorstroming in de natuur als in ons lichaam.

Specifiek voor Vijf Elementen Acupunctuur is het in kaart brengen van de energiestromen van deze vijf elementen. Met het opsporen en behandelen van een eventuele onbalans neemt men de oorzaak van wat de gezondheid en welzijn verstoort, weg. Afhankelijk van levensstijl en persoonlijke geschiedenis kan deze onbalans zich vertaald hebben in verschillende soorten klachten. Traditionele acupunctuur volgt de weg terug van klacht naar oorzaak. Daarbij worden alle niveaus van ons zijn betrokken: lichamelijk, emotioneel, verstandelijk en spiritueel. Door het in balans brengen van de energiestromen in ons lichaam kan gezondheid en welzijn terugkeren en zich ten volle manifesteren.